Krem ze szparagów i porów

Składniki

Sposób przygotowania

  • Na dnie (grubym) wysokiego garnka umieszczamy masło. Posypujemy suszonym tymiankiem.
  • Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w kostkę. Pora przecinamy wzdłuż, dokładnie myjemy i kroimy w plasterki.
  • Masło z tymiankiem rozpuszczamy na średnim ogniu, gdy zacznie tworzyć się piana dodajemy warzywa. Całość podrumieniamy, mieszając od czasu do czasu, przez około 3 minuty.
  • Następnie warzywa zalewamy 1 litrem gorącej wody. Zwiększamy ogień, a gdy wywar zacznie wrzeć, zmniejszamy ogień i gotujemy około 15 minut.
  • Szparagi myjemy, łamiemy twarde końce, a pozostałą zieloną część kroimy w mniejsze kawałki. Dodajemy je około 3 minuty przed końcem gotowania.
  • Całość blendujemy, dodając wcześniej zioła prowansalskie, pieprz chili i doprawiając solą i pierzem do smaku (przed blendowaniem można wyjąć kilka główek szparagów do dekoracji).
  • Można podawać z keksem śmietany lub grzankami czosnkowymi. Smacznego!

 

 

komentarze

Niezwykle pomysłowa zupa. Ja bym zaszalał i wykorzystał te twarde odłamane końce. Bo można je wygotować a później usunąć z zupy. Oddadzą smak i nikomu nie będą przeszkadzały.
Michał ostatnio opublikował…Moda na jedzenieMy Profile

ODPOWIEDZMichał says:
12 maja 2014 at 10:17
Bardzo dobry pomysł 🙂

ODPOWIEDZagata says:
12 maja 2014 at 16:46
Pyszny duet zielonych warzyw!
Pati ostatnio opublikował…Kasza jaglana w sosie pomidorowym z warzywamiMy Profile

ODPOWIEDZPati says:
12 maja 2014 at 12:05
Dziękuję:)

ODPOWIEDZagata says:
12 maja 2014 at 16:45
Smacznie i zdrowo! Bardzo lubię zupę ze szparagów 🙂
Natalia – Poezja Smaku ostatnio opublikował…Owsiane batoniki z truskawkami – zdrowe i pyszneMy Profile

ODPOWIEDZNatalia – Poezja Smaku says:
12 maja 2014 at 21:46
W ten weekend będzie powtórka z białymi 🙂

ODPOWIEDZagata says:
13 maja 2014 at 05:45
bardzo pomysłowy krem, takiego ze szparagami jeszcze nie próbowałam, ale wygląda na prawdę pysznie
Agnieszka ostatnio opublikował…Placki ziemniaczaneMy Profile

ODPOWIEDZAgnieszka says:
12 maja 2014 at 22:27
Dziękuję 🙂

ODPOWIEDZagata says:
13 maja 2014 at 05:45
ale cudny kolorek 🙂 uwielbiam takie zupy kremy!
pieczarka mysia ostatnio opublikował…Tarta z różami i kremem waniliowymMy Profile

ODPOWIEDZpieczarka mysia says:
13 maja 2014 at 08:15
Dziękuję;)

ODPOWIEDZagata says:
13 maja 2014 at 16:50
wersji z dodatkiem pora jeszcze nie próbowałam, zapowiada się smakowicie
Kaś ostatnio opublikował…Burgery ze szparagami i jajkiem sadzonymMy Profile

ODPOWIEDZKaś says:
15 maja 2014 at 18:23
Ale by się zjadło! Pychotka 😀
Ola in the kitchen ostatnio opublikował…Sernik czekoladowo-jagodowy z niebiańską chmurkąMy Profile

ODPOWIEDZOla in the kitchen says:
15 maja 2014 at 19:51
O! Właśnie szukałam inspiracji, bo miałam ochotę na krem 😛 Dziękuję 🙂
Zapraszam do mnie na domowe lody – prosty przepis 😉
wenus-lifestyle

ODPOWIEDZwenus-lifestyle says:
17 maja 2014 at 16:00
Super zupa, dziś w pochmurny dzień był czas na gotowanie, 🙂 Smacznie i zdrowo. Polecam Sylwia

ODPOWIEDZPodolog says:
17 maja 2014 at 16:02
Zapowiada się bardzo smakowicie :)!
ugotujmyto.pl ostatnio opublikował…Proste ciasto z rabarbaremMy Profile

ODPOWIEDZugotujmyto.pl says:
17 maja 2014 at 18:29
Nie robiłam, muszę zrobić. Genialny kolor!
Magda C. ostatnio opublikował…Ciasto kruche z truskawkami i budyniemMy Profile

ODPOWIEDZMagda C. says:
19 maja 2014 at 10:41

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *