Jak zrobić paluszki na spotkanie ze znajomymi

Każdy uwielbia paluszki solone. Są wspaniałym dodatkiem do spotkań ze znajomymi, ale stanowią także bardzo smaczną przekąskę. Jest wiele przepisów bazujących na drożdżach, ale można je też wykonać bez ich użycia.

Do zrobienia paluszków potrzebne będzie:

75 g stopionego masła lub margaryny,
300 g mąki pszennej,
3,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
szczypta cukru(dzięki niej paluszki słone będą miały delikatny posmak, który będzie równoważył słony smak),
2 łyżeczki soli,
230 ml mleka.

Jak przygotować paluszki?

Piekarnik trzeba rozgrzać do temperatury do 200 stopni C. Stopić masło, po czym wlać je do dużej blachy służącej do pieczenia.
W osobnej misce należy misce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia, cukrem i solą. Po tym wystarczy dodać mleko, wymieszać składniki, a potem wyrobić tak, by ciasto pozbawione zostało grudek. Następnie wystarczy rozwałkować ciasto oraz pokroić je w paski o grubości 2 cm.

Każdy z pasków powinien być obtoczony, lub wysmarowany roztopionym masłem, to nada paluszkom smakowitego połysku. Potem wystarczy posypać je solą i piec przez 20 minut. Po przygotowaniu i wystudzeniu paluszków należy je przechowywać w chlebaku, lub woreczku, które uniemożliwiają dostanie się powietrza. Dzięki temu będą dłużej świeże.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *